reede, 24. aprill 2015

Minu seiklused Berliinis: vaatamisväärsused, botaanikaaed, shopping


Kevad on möödunud kiirel tempol, selle aja jooksul on nii mõndagi juhtunud. Nii siis tunduski kutse minna nautima kevadist Berliini väga ahvatlev.

Vaadatud sai kõiki tähtsamaid Berliini vaatamisväärsusi alates valitsushoonetest lõpetades teletorniga. Kuigi oli plaanis külastada ka muuseume, valik on seal tõeliselt suur, jätsime need ajanappuse tõttu järgmiseks korraks.

Valitsushoonet sai eelregisteerimisega külastada tasuta, kohe selle läheduses asub Brandeburgi värav ning Tiergarten- avalik park keset Berliini. Kuna sel päeval oli suhteliselt külm ja tuuline, siis pargis tegime lühikese ja kiire tiiru, väga vaadata sel aastaajal seal polnudki. Panustasime hoopiski järgmise päeva botaanikaaia külastusele.
valitsushooned (Reichstag)

Brandenburgi värav

Berliini botaanikaaed on üks suurimaid ja tähtsamaid Euroopas. Aed on jaotatud teemade kaupa sektsioonideks. Meile anti kenasti botaanikaaia kaart, kus olid ära märgitud need alad, mida oleks põnev sellel aastajal, kevadel, külastada.  Kel huvi, siis nende veebiaadress on: http://www.bgbm.org/en/welcome-garden
 Pilt itaalia stiilis aiast
Erinevates värvides priimulad

Jaapani stiilis lehtla ning kõrval magnooliad

Kirsiaed

 Reisile riideid kaasa pakkides ma enam talvejopele ei panustanud, võtsin kaasa vaid mantli ja kevadjaki. Vale otsus. Kui muidu oli seal olnud väga soe, siis just sel nädalavahetusel tabas Berliini külmalaine. Nii pidingi kõik olemasolevad riided korraga selga panema :) Pildi jaoks sai ikka tuuleka lukk lahti tehtud - muidu oleks kubjujuss pildile jäänud :) 

Kui muidu on jäänud mõte ilukirsside istutamisest oma aeda tagaplaanile, siis nüüd on mul lausa silme ees, kus paar ilukirsi puukest kevadeti mu aeda kaunistavad ja mulle silmailu pakuvad.

 Sile ebaküdoonia

Looduses kasvavad magnooliad Jaapanis, Himaalajas, Põhja-Ameerika idaosast kuni troopilise Ameerikani. Kesk-Euroopas võib magnooliad näha paljudes aedades ja parkides. Eestis pole ma aedades magnooliaid kasvamas näinud, kuid Tartu botaanikaaias on väikesed magnooliataimed olemas.
 Magnoolia õied- lihtsalt nii kaunid ja jätavad sametise mulje.
 Magnoolia poollahtised õied
 Nii suured õied olid, et pihku üks õis ära ei mahtunud

Pildile on jäänud nii valgete kui ka roosade õitega magnooliad

 Otsides natuke infot Eestis kasvatamise võimaluste kohta, siis meil sobivad vaid heitlehelised magnooliad. Vanim ja suurim magnoolia Eestis on endises Uue-Prangli mõisas kasvav teravalehine magnoolia (Magnolia acuminata), mis õitseb rikkalikult juunis helekollakas õitega ja annab idanemisvõimelisi seemneid. Ma ise pole eelnevalt nimetatud magnooliat näinud, kuid kes käinud ja näinud seda õitsemas, andke aga lahkesti teada, kas tasub see üles otsida :)

Olles viibinud Lõuna-Saksamaa teistes suuremates linnades, on erinevus Berliiniga suuresti nähtav. Ida-Berliin kuulunud NSV Liidu tsooni kuni 1990 aastani, mil toimus Saksamaa taasühinemine. Berliini tänavapildis on näha nii ennesõjaaegseid hooneid, Ida-Berliinis kasutatud stalinistliku arhitektuuri kui ka nüüdisaegseid uusi ehitisi. Igatahes vaatamist jagub seal kõigile :)

Õhtune vaade Teletorni poole Karl-Marx allelt, ehk endise Ida-Berliini peatänavalt. Esiplaanil ka kaksiktornid, mis on ehitatud peale teist maailmasõda, arhitektiks Hermann Henselann.
Ostlemiseks soovitaksin Friedrichstraße ostutänavat ning Berliini lähistel asuvat A10 ostukeskusust.
Söögikohti on terve Berliin täispikitud, meie sattusime nii headesse kohtadesse ja mitte nii headesse :)

Berliinlased nimetavad uhkusega oma linna üheks rohelisemaks (on palju avaraid parke, metsi ja järvi).
Kui palju tunnen rõõmu sellest, et elan väikeses linnas. Kui palju positiivset energiat annavad siinsed metsad ja veekogud ning ma ei pea muretsema, et peaksin sisse hingama saastatud õhku.
 
Kõike kaunist,
Kathy

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...